Jump to content

Recommended Posts

Posted

Evo malo da se pravim pametan :D
Kamera telefona (tj senzor ili sta god) uvek pravi slike u jednoj orientaciji, a orientaciju kako drzis telefn sacuva u takozvani EXIF u samom jpg fajlu. Softwer koji prikazuje sliku onda procita taj parametar i rotira sliku kad je prikazuje

Forum verovatno ili ne cita exif uopste ili verovatnije stripuje prilikom uploada i resizovanja slike

Ako npr okrenes telefon na suprotnu stranu onda deluje ka da je slika rotirana za 180 stepeni

Posted

Telefon horizontalno, "okidac" sa desne strane i normalne su slike uvek. Vecina telefona je tako predefinisana, mozda i svi.

Levorukima je lakse da "okidac" bude levo ili ako se tako uhvati telefon ali onda je rezultat "slika naopako stoji".

Jednostavna logika.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Posted
1 hour ago, Deki777 said:

Telefon horizontalno, "okidac" sa desne strane i normalne su slike uvek. Vecina telefona je tako predefinisana, mozda i svi.

Levorukima je lakse da "okidac" bude levo ili ako se tako uhvati telefon ali onda je rezultat "slika naopako stoji".

Jednostavna logika.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Ako se ne koristi opcija auto rotate, ima logike. 

Posted

Dole i desno dugme= normalno (u details fotografije to je "orientation 0 i orientation 90)

Gore i levo dugme = naopako (orientation 180 i orientation 270).

Na telefonu ce uvek sve biti normalno prikazano. A na kompu ili sajtu samo "0 i 90" orjentacija.

180 i 270 stepeni orjentacije budu naopako slike sto je sasvim logicno.

Komp (ili sajt) na osnovu zabelezene orijentacije u exif-u (Pedja1 lepo objasnio gore) postavlja fotografiju.

Primer:

Uzme se vizit karta i drzis je vertikalno (0 orjentacija tekst ide odozdo na gore), okrenes je jednom da tekst stoji vodoravno (90 orjentacija = normalan tekst), okrenes opet (180 orjentacija ali slova idu odozgo na dole), okrenes opet (270 orjentacija i teks je naopako na vizit karti)...

Na osnovu exif podatka komp "tumaci kako drzis vizit-kartu".

"Jer smo tako u mogucnosti"

Odosmo u off, a Johnny i ekipa su se lepo proveli i to je vazno

Posted

Nedelja 09.05.2021. Nalazimo se u 8:30 na Autokomandi. Ceo HMCS!!! 😁  Sale, Serdjo, Daca, Dadas i ja. 

Krecemo po planu, a plan je bio do Zlatibora i nazad...vazi...

Elem, idemo preko Avale, Kosmaj, Mladenovac, Topola, tu stajemo i pijemo jutarnju kaficu i razradjujemo plan. 

Posle kratke kafice nastavljamo preko Rudnika, Gornjeg Milanovca, prvi "pit stop" dopuna rezervoara i nastavljamo preko Cacka i Uzica ka Zlatiboru. Stajemo na Beloj zemlji na kaficu i razradjujemo dalji plan za povratak (necemo istim putem, guzva) i tu odlucujemo da bi mogli jos malo da se provozamo npr... Ali ajmo redom, posle te kafice svracamo na dorucko-rucak u Sljivovicu kod Pega na janje naravno... Tu je bio gore pomenuti Hanibalizam ili Lektorizami "kad jaganjci utihnu", ali i mi smo malo utihnuli takodje. Elem, odlucujemo da uopste ne idemo na Zlatibor, vec preko Tare do Bajine Baste, pa cemo videti sta dalje 🙂 u Basti malo slikanja, poziranja i nastavljamo do Ljubovije, tu pravimo pauzu, pao nam secer u jagnjetu, 'ocemo sladoled, ali kaze devojcica "nema", ima palacinke (nutela, plazma i banana), ali banana ide pored... Sale i ja odlucujemo da nam stavi bananu pored, a ostali bez, banane pored...🙄😁 Tu nam udari secer u glavu, pa pocnemo da bulaznimo o sledecoj voznji, turama i to, i sto je najbolje, dogovorismo voznju, turu, datum i sve 😂😂😂, ali to ostaje unutar HMCS 🤫

Elem, nastavljamo po principu   "ma nek ide zivot", bicemo kuci tek uvece, (pa?!) idemo preko Postenja do Mackovog kamena (malo se kulturno, a i nadmorski uzdizemo), pa na Krupanj, prelepi predeli, asvalt samo da pozelis, nov, ravan, nigde nikoga, a krivina do krivine... Od Krupnja nastavljamo ka Sapcu, preko Cera, a tu asvalt nikad gori, klizavo, rupa do rupe, zakrpa do zakrpe i guzva...😒

Ajd prodjosmo i to, stajemo u Sabac na "glavnu dzadu" da pivnemo kaficu, dodjemo sebi, sumiramo utiske malo i krenemo lagano za Bg, naravno preko Hrtkovaca i Simanovaca. 

Izlazimo na autoput, Dadas, Daca i Sale "whiskey throttle" i odose, ja i serdjo do Zmaja zajedno, on put Panceva, a ja kuci...

Sve ukupno 498km + -

Sve u svemu, savrsen dan u savrsenoj ekipi, lepo druzenje, voznja, klopa, lepi predeli... Sta covek vise da trazi 🙂 

Do sledece avanture, zivi bili 😉

P.S. Slike ce oni da kace, moje se izvrcu 😂

• 2 weeks later...
Posted

"Hocemo na kafu?"

- Moze, 18-19h...

I tako se nadjosmo nadomak Panceva u restoranu "Mali raj", malo nesto naboli, aj' se provozamo...neko kuka da nema opremu, neko jede cezar salatu 🙄 (propadosmo) 😂...

Ali, ne lezi vraze, kakva oprema, kak'e salate i palacinke i cevapi, odosmo da napravimo mali krug do Opova, pa kud koji mili moji...

Bese kratko, ali bas slatko 🙂

Okacice i drugari slikice, jer ce meni da izvrne neku sigurno...

22335DA8-E5A4-4F36-B6C9-AA088686A39D.jpeg

84C0D7E7-0F27-4E6F-B337-6BD6A3A8ADC1.jpeg

B81C33CE-D24D-4E72-B6C9-AE8A87AAC9BF.jpeg

DFEF3A18-A4FE-4076-BF4F-DB6001BAC598.jpeg

F3C1C052-F677-4980-88A8-C64545D24117.jpeg

EA75F08B-C869-4A32-8195-9BABE6D29C20.jpeg

CFB06227-8071-4753-B9DB-F36F2445CFD6.jpeg

DE6ED429-235C-45C3-A5B3-18AB147E5F5A.jpeg

C169E30E-238E-4A30-A6F0-DC2FD08FF584.jpeg

E73C3E75-213D-455F-818A-8C367140EAFC.jpeg

095D067A-79D6-4007-9CFA-A57087697A1E.jpeg

335D49E2-178C-4335-A29C-98D4CAD4866C.jpeg