Misic Posted October 20, 2019 Report Posted October 20, 2019 '..ne nemoj mi prići..hoću izdaleka....' Umesto uspavanke..
veljaBandit Posted October 21, 2019 Report Posted October 21, 2019 Zna se koji brendovi dominiraju svetom kaciga, japanski - Shoei, Arai ! E sad, drugi deo priče je šta možemo da nataknemo na glavu.... recimo ja Arai ne mogu da nosim jer mi ne odgovara oblik, Shoei mi je tačan i to mi je bio izbor za sledecu kacigu ali ipak uzeh ovaj Caberg zbog carbon varijante i vise nego korektne cene. (japanci kidaju sa ciframa) Nosio sam pre ove X-lite 3 godine sluzila top, posebno bih izdvojio da je neverovatno stabilna kada na nekim vecim brzinama pomeras glavu levo desno, ne cima te i ne zabacuje...model 801 rr Pre toga nekoliko raznih modela AGV ali sam odustao jer za te pare koliko kostaju ima boljih kaciga. Sada je popularan HJC ali recimo ovaj njihov najbolji model RPHA 11 takodje ne mogu da nosim jer je kalup takav da me steze po vrhu glave i bukvalno me zaboli glava posle par minuta. Tako se inace najbolje i proba kaciga, nataknes je na glavu i cekas jedno 15-20 min Mnogi proizvodjaci sada prave nekoliko velicina skoljki, najcesce 3 pa ih onda podele po klasicnim velicinama xs, s, m..... po tom pitanju sam se najvise odusevio Shoei modelom NXR, inace nosim M velicinu i kada tu kacigu stavim na glavu strava je osecaj, odmah osetis koliko je mala skoljka i to je velika prednost kasnije u koriscenju. Svakako ne treba stedeti na kacigi ali ne treba ni platiti 1000+ eura, to je moje misljenje, mislim da za recimo 400 eura ima itekako dobrih kaciga i ja sam uvek bio u tom nekom rangu 350-400 eur. Ovo sve pricam za full face kacige Cirko 1
Cirko Posted October 21, 2019 Author Report Posted October 21, 2019 A kako bi ocenio buku na ovoj sada karbonskoj? I da li kaciga moze da bude lagana iako nije karbonska? To pitam jer mi se cini da u Maxmomentu nisam video Arai/Shoei od tog materijala.
ivicat Posted October 21, 2019 Report Posted October 21, 2019 Kao sto je Velja objasnio, najbitnije je naci proizvodjaca (kalup) koji odgovara obliku glave. Sta ti vredi kaciga od 1000e ako te negde zulja. Mada, uvek postoji mogucnost da osmirglas stiropor ispod unutrasnjosti, ako negde zulji. Sa druge strane, svaka iole pristojna kaciga (+100e), pruza slicnu bezbednost. Razlika je u unutrasnjosti, izgledu, ventilaciji, buci, suncanom viziru, pin locku itd. Sto se tice tezine, koliko znam, samo je kevlar lagan. Termoplast i polikarbonat su slicne (vece) tezine.
veljaBandit Posted October 21, 2019 Report Posted October 21, 2019 Nisi video jer kostaju 1.500 eura ako su carbon. Imas u Yamahi Platner AGV model Pista, carbon sa Rosijevom grafikom i kosta 1.400 € Buka je relativna stvar, pisao sam u svojoj temi....sasvim je normalna na ovoj mojoj kacigi, povecana je malo u mom slucaju jer je vizir sa ispupcenjem i baca dodatni vazduh direktno na kacigu. Kada samo malo izdignem glavu bukvalno se prepolovi buka. Kada bih vratio fabricki vizir verujem da bi sve bilo top ali ipak ovaj ima neke druge bitne prednosti tako da ostaje. A i lepsi je od fabrickog Ali naravno nije to buka od koje ces ogluveti hahaha.
veljaBandit Posted October 21, 2019 Report Posted October 21, 2019 Inace, razlike u samoj tezini nisu ogromne kad se gledaju podaci na papiru ali nositi na duzoj voznji kacigu od 1200 gr ili 1300, 1400 gr zaista pravi razliku.
sale vti Posted October 21, 2019 Report Posted October 21, 2019 Shoei 1505gr koliko se secam i ne smeta mi...zivotinja jbg Inace da, u zavisnosti od samog polozaja glave povecava se i smanjuje buka..
ivicat Posted October 22, 2019 Report Posted October 22, 2019 Pisem kevlar a mislim na karbon. Sale, zeznuto je ako se naviknes na 1kg pa posle stavis 1.5kg. Buka je itekako znacajna. Za krace relacije nije, ali za celodnevnu voznju, itekako ima uticaja. Ja imam cepice za usi i kada idem na duze voznje, koristim njih.
Cirko Posted October 26, 2019 Author Report Posted October 26, 2019 Serdjo i ja na djiru, mada odvojeno ali se nalazimo u Topoli. U medjuvremenu na putu zateknem grupu:
Cirko Posted October 26, 2019 Author Report Posted October 26, 2019 Pratio sam ih citavih par minuta a nakon toga sam se predao...voze momci profi i pobegose mi kroz krivine.
veljaBandit Posted October 26, 2019 Report Posted October 26, 2019 Polako, mlad si, ima vremena sale vti, FEKI_CG4 and Cirko 1 2
Johnny B lude Posted October 27, 2019 Report Posted October 27, 2019 Da kazem i ja par reci o kacigama. Ja sam uzeo isto Cabrerg Drift evo, llaksa je kaciga 1300g, a drugaru uzeo Nolan 1500g, osetna je razlika. Velja je lepo sve rekao, a ja samo da dodam, jurio sam scorpion, svidjaju mi se, ali probao sam i ne odgovara mom obliku glave, malo bode na vrhu i zaboli glava... I zato Caberg, tiha je kaciga, pin-lock, sun visor i DD kopca, a i spremna je za bluetooth ili neki komunikacioni sistem. Jos jedna stvar-vizir. Na Nolanu je dosta uzi vizir od Caberga, po visini i meni to malo smeta, klaustrofobican osecaj, kao da je "auto kaciga". Ako se setim jos necega, pisem. 19ljuba82, veljaBandit and Dadas 3
Johnny B lude Posted October 27, 2019 Report Posted October 27, 2019 Kao da sam uzimao za karting Deki777 1
Cirko Posted November 2, 2019 Author Report Posted November 2, 2019 RR danas odvezen u vikendici na zimski san. Uhvati me ova kisa danas, i prvi put da sam morao da vozim 100km po kisi. Uzas. I desilo mi se nesto sto se dobro zavrsilo ali moglo je da bude belaja - naime, pred Topolom kao malo stala kisa i ja se opustio, neki lik me obidje kolima i ja da ga pratim odvrnem gas malo ostrije i to u trecoj brzini i tako mi je zaplesao motor, zadnji tocak je totalno izgubio trakciju i zadnji kraj motora je “dancing in the rain”...Iskreno, ukenjao sam se od straha, ali smirih nekako motor i nakon toga polako. Opasan je 1000RR, i dobro je ovo sto mi se desilo kao znacajno iskustvo. Samo po suvom kolovozu i samo kada je dovoljno toplo da bi se gume ugrejale i lepile za podlogu... u suprotnom, mogu da ga vozim samo kao skuter.
sale vti Posted November 2, 2019 Report Posted November 2, 2019 Dobro je proslo, i pamet u glavu. To moze da se desi i na tvom predhodnom motoru ako nemas osecaja... P.s. jel si zato odmah otisao u biblioteku po knjigu? Cirko, Johnny B lude and Serdjo 1 2
Serdjo Posted November 2, 2019 Report Posted November 2, 2019 Dok si ti nepropisno parkiran na sva 4, neki i dalje vezbamo 2 jos nije kraj sezone 19ljuba82 1
DuleBP Posted November 3, 2019 Report Posted November 3, 2019 Sad kada ima preko 220ks na 4 tocka, motor moze i ranije da ide na zimski san...a moze i kisa poceti da pada.
veljaBandit Posted November 3, 2019 Report Posted November 3, 2019 Nikada nije kraj sezone, sve je to jedna sezona dok imamo snage da jašemo Voznja po kiši je vrlo važna, ne izbegavaj je, svasta nesto naučiš. Kad bi samo čekali da ogreje Sunce ne bi se nešto navozali, hahaha. Zamisli kad kreneš recimo za Trebinje na najbolji moto skup u sezoni i 500 km te prati kiša, milina P.S... gume su ti bzv, to da ti bude prva investicija na proleće.
Cirko Posted November 3, 2019 Author Report Posted November 3, 2019 Veljo, daj preporuku za gume, ne pitam za cenu od sinoc . Neka se trose brzo i neka ih menjam svake godine, ali hocu da budu meke i da se brzo greju i lepe za asfalt.
ivicat Posted November 3, 2019 Report Posted November 3, 2019 Koju god gumu da stavis, na ovako hladnom asfaltu, na svako jace dodavanje gasa proklizava... Polako u ovo doba godine. Iako mene nisi pitao za gume, ja godinama vozim Continental SportAttack. Malo su mekse ali dobro drze i po suvom i po mokrom. Cirko 1
Cirko Posted November 3, 2019 Author Report Posted November 3, 2019 39 minutes ago, ivicat said: Koju god gumu da stavis, na ovako hladnom asfaltu, na svako jace dodavanje gasa proklizava... Polako u ovo doba godine. Iako mene nisi pitao za gume, ja godinama vozim Continental SportAttack. Malo su mekse ali dobro drze i po suvom i po mokrom. @ivicat Hvala na preporuci i naravno da svi kod mene u temi mogu da napisu svoje misljenje iako sam se obratio direktno Velji master Yoda. Samo da ne prizovem ovog novog clana Milica Teodoru .
ivicat Posted November 3, 2019 Report Posted November 3, 2019 Ako se odlucis za Continental, pozovi i Conti-moto. Kod njih mi je uvek bilo najpovoljnije. https://sr-rs.facebook.com/contimoto.srbija
Recommended Posts