Jump to content

Poseta TRIO Motorsa fabrici Exedy (Tatabanya)


Recommended Posts

TRIO Motors "delegacija" u sastavu ja(TRIO_driver), moja sestra(TRIO Seka) i moj otac(TRIO Cale), posle visemesecnih pregovora, proveravanja od strane revizorskih agencija i samog EXEDY, pozvani smo da posetimo fabriku EXEDY u Madjarskoj, koja se nalazi u Tatabanyi, na autoputu ka Becu.

Tako je EXEDY prisutan od 1991. od kad postoji i fabrika Suzukija tamo, jer EXEDY proizvodi kvacila za prvu ugradnju za SUZUKI Hungary. Doduse, proizvodnja bi se pre mogla nazvati sklapanje, jer srca i ferode stizu i dalje iz japanskih pogona EXEDYja, dok se tamo sklapa samo u krajnji proizvod, a ujedno se i pakuje.

Od 2007. fabrika je prosirena i za skladiste, ogromno, koje je namenjeno za trzista istocne i srednje Evrope, dok se zapadna Evropa snabdeva iz UK.

Centrala je u Japanu, evropska ispostava je u UK, a ovo im je sediste za ovaj region. TRIO Motors ce poslovati direktno sa fabrikom, te ce imati pristup SVIM ARTIKLIMA u ponudi EXEDY, bilo to bila stock kvacila, sportska, poljoprivredna ili extreme 4x4 superduty kvacila.

Posto su konkretizovani dogovori, koji su se obavljali po sajmovima, a bili su poseti i kod nas u Novom Sadu, otisli smo u Tatabanyu da se upoznamo sa potencijalima, da se upoznamo sa nacinom proizvodnje, kontrole kvaliteta, organizacijom magacina, i da potpisemo ugovor.

Jedna zajednicka slika sa covekom zaduzenim za TRIO Motors iz eksportnog odeljenja:

1.jpg

Prvo smo ugosceni u sali za sastanke, gde je pripremljena prezentacija EXEDY i njegove strukture i potencijala:

DSC00534.jpg

DSC00538.jpg

DSC00541.jpg

Da bi pokazali da nas postuju, sastanku je prisustvovao direktor EXEDY Tatabanya, gospodin Norifumi Ikeda, i njegov zamenik, gospodin Matoba Hideto(pola sata sam im ucio imena.. :D )

DSC00545.jpg

DSC00544.jpg

DSC00536.jpg

Ono sto bih ja izdvojio sa zanimljivih slajdova sa prezentacije:

Za Hondu Civic 1.8 made in UK, EXEDY je prva ugradnja :)

zakogarade.jpg

Struktura fabrika kvacila u svetskoj proizvodnji(A - Aisin, F - F.C.C , V - Valeo), iz cega se vidi da jedino EXEDY proizvodi za SVA Japanska i korejska vozila setove(ne sve aplikacije, ali vecinu, osim za Toyotu).

Zakogaradesve.jpg

Ovo sam slikao zbog druga Hemija, sto se przi na Amere, Ford USA je dodelio EXEDY plaketu da od 192 dobavljaca spada u najkvalitetnije, sa 0 gresaka na milion proizvedenih delova...A u Fordu F-150, najprodavanijem pick up i autu uopste u USA, ugradjeno je EXEDY kvacilo.

PriznanjeodForda.jpg

Posto smo zavrsili papiroloski deo, poveli su nas u obilazak same fabrike:

3.jpg

DSC00546.jpg

DSC00553.jpg

Ovo mi je interesantno, kako se proverava da li je lamela ispravna za proizvodnju(inace, sve sprave kako se prave delovi je napravio EXEDY sam):

DSC00548.jpg

DSC00551.jpg

DSC00549.jpg

A napravio sam i mali video:

Zatim smo presli u deo sto mene vise zanima, a to je magacin(popunjeni se bogme samo tako, i sve za japanske i korejske aplikacije):

15022010007.jpg

15022010014.jpg

15022010015.jpg:D

Ovo je recimo dnevna isporuka lamela za Suzuki fabriku(SX4, Swift, Agila, Splesh):

15022010010.jpg

Recimo, na org. lamelama ne pise EXEDY, samo S znak, ali ko zna sta je unutra, kupi Exedy set za manje pare(a i Exedy ima luksuznije pakovanje.. ;) )

Korpe za istu seriju:

15022010011.jpg

A ja njega spopao: Sve je to lepo, nego Racing series, 'di ti stoji? :D

15022010034.jpg

EVO X Stage 2:

15022010030.jpg

15022010028.jpg

15022010029.jpg

Toyota Supra 3.0 twinturbo, Stage 3, preko 1000 NM, i 900 ks... :shock:

trostruka lamela karbonska, olaksani zamajac, sa integrisanom korpom....30 kg ima, otpale mi ruke, a ja nisam bas mali.. :?

15022010040.jpg

Sve u svemu, ubedjen sam sada 101% u EXEDY kvalitet, mogu slobodno da kazem da je to jedan od mojih najboljih proizvoda u TRIO Motors ponudi, a jos bitnije, MADE IN JAPAN je...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Tatabanya, mali rudarski grad (banya-rudnik) na 50km na auto-putu ka Beču.

Četiri godine sam sa zabavljao sa mađaricom iz tog grada i poznajem ga dobro. (1991.-95.)

Rudnik nekakvog uglja je propao, a vidi sada prave Exedy delove. Baš sam se iznenadio kada sam pročitao da im je tamo fabrika!

Link to comment
Share on other sites

Propao rudnik jeste, ali su resili da iskoriste dobru lokaciju, pa prave fabrike tamo..

Exedy je tamo od 1993. kao fabrika koja opsluzuje Suzuki u Madjarskoj, ali sad su prosirili biznis i na ostale proizvodjace, kao i na prosirenje magacina, za potrebe aftermarket trzista Balkana, Austrije, Slovacke...

Imam iskustva sa Madjaricama, u skladu su sa reputacijom, ali posto se zenim u septembru, to je davno proslo vreme.. :kez:

Link to comment
Share on other sites

Jesu li ovi naši setovi iz Mađarske ili stižu sa dalekog Istoka?

Ne, ovo je pre svega skladiste, fabrika je vecinom usmerena na proizvodnju kvacila za Suzuki Hungary.

Vecina kvacila su made in Japan, neka made in Korea, Suzuki neka su made in Hungary, a put ide ovako:

Centralno skladiste i fabrike su u Japanu. U UK je glavno skladiste za onaj deo Evrope, a od 2008. je otvoreno skladiste(u stvari prosirena fabrika vec postojeca), za drugi deo Evrope, da bi se ubrzala isporuka.

Japanci su direktori fabrika, kao i na rukovodecim mesta, ferode i ploce stizu iz Japana, jedini madjarski proizvod su nitne na kvacilima..:)

MAsine su stare iz japanskih fabrika, ali sljakaju i dale, tako da se moze reci da i ta kvacila koja naprave u Madjarskoj slobodno konkurisu kvalitetu japanskih..

Ono sto je jos bolje je da je Exedy kutiji za Accorda CL kvacila FCC, iliti prva ugradnja u Hondu, cak ima i ugraviran znak od Honde na njima.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...